2014.07.29 :
1.7.2014 TRI DOBRE NOVICE

1.7. 2014 TRI DOBRE NOVICE

PRVA DOBRA NOVICA: NOVE DEKLARACIJE ŽE PRIHAJAJO

 

Naše najstarejše sončne elektrarne so že prejele novo (obnovljeno) deklaracijo. V sklopu servisov preverimo, kdaj vaša deklaracija poteče in po potrebi skupaj pripravimo vlogo za obnovitev. Letos poteče deklaracija elektrarnam, ki so bile zgrajene 2007, 2008 in 2009, ker so prejele deklaracije tekom leta 2009.
Vlogo je na JARSE potrebno oddati največ dva meseca in najmanj en mesec pred potekom. Ko prejmete deklaracijo, je to vse, Borzena ni potrebno dodatno obveščati.
Podrobnejše informacije na:
http://www.agen-rs.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=29&id_informacija=1122

 

DRUGA DOBRA NOVICA: ČIŠČENJE SE IZPLAČA.

S čiščenjem sončnih elektrarn dosegamo odlične rezultate. Pri tem ugotavljamo, da se moduli višjega kakovostnega razreda lažje očistijo in tudi v osnovi manj umažejo, zaradi premaza iz nanodelcev. Seveda niso vse elektrarne tako umazane, da bi čiščenje potrebovale. Prilagam pa sliko, kjer vas bo umazanija res presenetila. V takem primeru so donosi lahko tudi do 20% nižji od optimalnih. Še enkrat pa odsvetujemo čiščenje z neprofesionalnim orodjem in sredstvi, ki lahko na modulih povzročijo več škode kot koristi. Prav tako je škodljivo čiščenje z navadno vodo, ker na modulih ostane vodni kamen, ki se potem dobesedno vžge na stekleno površino.

 

Umazani moduli
Primer zelo umazanih modulov, ©SONEL

 

TRETJA DOBRA NOVICA: KAR JE DOBRO, JE DOBRO.

Tudi v novem predstavitvenem gradivu švicarskega podjetja SolarMax je skica MFE VITKO na naslovni strani brošure za razsmernike MT. Kar je dobro, je pač dobro :-)

 


Skica MFE VITKO na naslovni strani prospekta SolarMax, ©Sputnik Engineering

 

Več >>
.